# Advanced problems 3

This is the third of several advanced harvest planning scenarios that combine much of the information found in the scouting and harvest sections of this manual. The online manual's format is not ideal for these but they can give leaders good practice at planning, especially the kinds of calculations that can be necessary. Some scenarios or questions will run over into the next section. You may need to refer to the Database:formulas section or the Reports Generator page to find some of the numbers that you need.**Harvest Planning Scenario - pears**(This one is very difficult and it is even hard to include all the necessary information in the scenario. There is no substitute for seeing the site in person. Remember that these are for learning, not for testing.)

A pear orchard site shown in the aerial photo has been registered. There are 75 pollinator trees spaced evenly throughout the orchard. Each pollinator tree has about 300 pounds of pears. Half of each tree is accessible from the ground and half with orchard ladders. The ground is very uneven and East half of the orchard is on a steep slope that goes up from the lower parking area. There is an irrigation ditch between the parking area and the orchard with one bridge. It is 560 feet from the bridge to the far side of the orchard up the hill. Parking is available in the light box shown on the detail view and head-in between the rows along top half of the main lane up the hill from the bridge. The MPFS truck cannot get to the parking area but must be parked on the access road 100 yards away.

Follow the questions below and in the next section about this harvest planning scenario.

**How many pounds are available to harvest and how many pickers would it take to pick the pears?**

25,000 pounds and 60 pickers

18,400 pounds and 60 pickers

22,500 pounds and 75 pickers

**Question 1 explanation:**

How many cars can be parked, where, and how many pickers will they bring?

75 pollinator trees times 300 lbs each = 22,500

Pear harvests like this show pickers pick about 300 pounds each [Reports Page].

22,500/300 = 75 pickers

Pear harvests like this show pickers pick about 300 pounds each [Reports Page].

22,500/300 = 75 pickers

How many cars can be parked, where, and how many pickers will they bring?

30 cars in the lower area and 15 cars between rows in the orchard; 93 pickers.

40 cars in the lower area and 12 cars between rows in the orchard; 83 pickers.

45 cars in the lower area and 30 cars between rows in the orchard; 120 pickers.

**Question 2 explanation:**

How many pounds will the pickers donate?

The lower parking area can hold 1 head-in row along 300 feet and 1 head-in row along 100 feet.

300/10 + 100/10 = 40 cars

Answer: 40 cars in the lower area

There is 280 feet of head-in parking between the rows, but only 12 rows. If every space between a row has a car, the ATVs will not be able to get into the rows. So, using both sides and every other row adds 12 cars.

40+12 = 52 cars that will bring 83 pickers.

300/10 + 100/10 = 40 cars

Answer: 40 cars in the lower area

There is 280 feet of head-in parking between the rows, but only 12 rows. If every space between a row has a car, the ATVs will not be able to get into the rows. So, using both sides and every other row adds 12 cars.

40+12 = 52 cars that will bring 83 pickers.

How many pounds will the pickers donate?

10,125

11,250

15,250

**Question 3 explanation:**

What is needed to pack and transport the pears to MPFS if they donate 15,000 pounds?

There is enough parking for all the needed pickers.
75 pickers times 150 pounds = 11,250 if pickers donate half.
If pickers donate two-thirds they will donate 75 x 200 = 15,000 pounds

What is needed to pack and transport the pears to MPFS if they donate 15,000 pounds?

375 boxes; 2 large trucks

265 boxes; 1 large truck

325 boxes; 1 large truck and 1 small truck

**Question 4 explanation:**

15,000 pounds divided by 40 pounds per banana box = 375 boxes

375 boxes divided by 6 boxes per layer on a pallet = 63 layers

63 layers divided by 5 layers per pallet = 12+ pallets.

12 pallets = 1 large truck with 8 pallets plus 1 small truck with 4 pallets.

BUT, 8 pallets x 5 layers x 6 boxes x 40 pounds = 9600 pounds and the large truck’s capacity is only 8000 pounds.

So, it will take 2 large trucks carrying 7,500 pounds each.

7,500 pounds divided by 40 pounds per box = 187 boxes = 6 pallets per large truck.

375 boxes divided by 6 boxes per layer on a pallet = 63 layers

63 layers divided by 5 layers per pallet = 12+ pallets.

12 pallets = 1 large truck with 8 pallets plus 1 small truck with 4 pallets.

BUT, 8 pallets x 5 layers x 6 boxes x 40 pounds = 9600 pounds and the large truck’s capacity is only 8000 pounds.

So, it will take 2 large trucks carrying 7,500 pounds each.

7,500 pounds divided by 40 pounds per box = 187 boxes = 6 pallets per large truck.

Next section